Het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen HD , full HD, 4k en 8k wat te maken heeft met de resolutie (beeldscherpte / aantal pixels).

Vanzelfsprekend moet je televisietoestel geschikt zijn om deze resoluties te kunnen weergeven en de juiste aansluiting (hdmi) te hebben.

Hieronder leggen we uit wat de verschillende termen precies betekenen:

HD High definition 720p

HD is een afkorting voor high definition, ofwel hoge-definitie beelden. High definition wordt ook wel 720p genoemd, vanwege de resolutie van 1280 pixels breed bij 720 pixels hoog. De ‘P’ staat voor progressive image.

Full HD 1080p

Full HD is ook high definition, maar dan met meer pixels. Het verschil met 720p is dat Full HD over 1920 x 1080 pixels beschikt. Deze resolutie wordt ook wel 1080p genoemd. 1080p is niet hetzelfde als 1080i. De ‘i’ in 1080i staat voor interlaced. Over het algemeen is de beeldkwaliteit van interlaced-technologie iets lager dan die van progressive-technologie. Hoewel Full HD anno 2020 de meest voorkomende beeldtechnologie is, ziet het ernaar uit dat 4K (of Ultra HD) binnen niet al te lange tijd het stokje zal overnemen.

4K of Ultra HD

Dit is de resolutie die je vandaag de dag onder meer in de bioscoop aantreft. 4K is goed voor 3840 x 2160 pixels, waardoor het er zelfs op de grootste beeldschermen haarscherp uitziet. Deze beeldresolutie wordt ook wel Ultra HD of UHD genoemd. In andere woorden: 4K staat voor ultrahoge definitie.

8K of Full Ultra HD

De laatste innovatie op het gebied van beeldschermtechnologie is de 8K-resolutie, ook wel Full Ultra HD genoemd. Die resolutie is in staat om een totaal van 7680 x 4320 pixels weer te geven. In theorie zou daardoor zelfs op een scherm ter grootte van een huis het allerfijnste detail kunnen worden weergegeven. Hoewel er inmiddels aardig wat 8K-schermen zijn verschenen op de consumentenmarkt, is de prijs van de technologie voor de meeste mensen nog verre van betaalbaar.

(bron: nl.ccm.net)